היסוד הראשון לביטחון וערך עצמי: חיים עם מודעות עצמית

מודעות הינה הכלי הבסיסי להישרדות. להיות מודע לסביבה, לזהות פעולה נדרשת ולפעול בהתאם. למרות שזה עשוי להראות אוטומטי, למעשה השימוש ביכולתנו להתבונן ולחשוב הינם פעולות שאנו בוחרים בהם. אם איננו מביאים רמה מספקת של מודעות לפעולותינו, העונש הבטוח הינו פגיעה ביטחון עצמי ובערך העצמי.

אי אפשר  להרגיש בעלי יכולת כשאנו מנהלים את חיינו בערפל מנטאלי. בחיינו היום יומיים אנו עושים המוני בחירות קטנות (ביחס למידת המודעות שאנו מפעילים), בחירות שבאופן מודע כמעט ואיננו זוכרים, אך הן נרשמות בתת המודע – נרשמות כמוניטין שרכשנו על עצמנו, בפני עצמנו.

לדוגמה פעמים רבות כאשר אנו מרגישים מועקה אנו נגשים למקרר. אנו בוחרים לא להרגיש ולחוות את עצמנו, בוחרים לא להתאמץ להבין ולפתור את מה שמעיק עלינו. משהו בתוכנו יודע שאנו בוגדים בעצמנו, אך אנו מפנים את מבטנו הצידה.  

לחיות עם מודעות עצמית אינו קשור לרמת האינטליגנציה שלנו, אלא לניסיון ולמאמץ להיות מודע לכל מה שמשפיע על פעולותינו, מטרותינו ועל הערכים שלנו – כמיטב יכולתנו – ולהתנהג בהתאם למה שראינו ואנו יודעים.

אחרת אנו בוגדים בעצמנו, זהו מוח שמבטל את עצמו.

לדוגמה להתאמץ לראות שהסיבה שפגעתי באשתי היא שכואב לי, ואז להתנצל בכנות. לנסות לראות כיצד פועלות בתוכי רעיונות ואמונות של הוריי או חבריי. לראות מדוע אני פועל על פי אמונות אלו למרות שאני חושב אחרת. לא להסתפק בככה חינכו אותי.

בשלב זה קל מאוד להמעיט בחשיבות בחירות כאלו אך מייד לאחר שינוי בהם (אפילו שינוי צנוע) התוצאות בחווית הביטחון העצמי מורגשות היטב. 

מאחר וקצרה היריעה להסביר ולפרט את כל הכרוח בלחיות חיים עם מודעות, אציג עכשיו ברמה של כותרות בלבד, מה זה אומר ואיך זה נראה, לתרגל חיים עם מודעות.לאחר מכן אציע תרגול יומי פשוט שיעזור לדחוף אתכם צעד קטן נוסף לחיים עם מודעות עצמית וצעד גדול בבניה של ביטחון עצמי.  

לחיות עם מודעות עצמית זה לכבד את העובדתיות של המציאות הפנימית (צרכים, רצונות ורגשות) והחיצונית. אנו לא מבלבלים בין סובייקטיבי ואובייקטיבי ואנו לא מניחים שרגשותינו מתארים בדייקנות את המציאות!

לחיות עם מודעות עצמית זה מוח אקטיבי, אינטליגנציה שנהנית מעצמה, להיות ברגע (מבלי לאבד את ההקשר הרחב יותר שבו הרגע קורה), מוח המחפש עובדות רלוונטיות למטרותיי.

לחיות עם מודעות עצמית זה להתעניין בלהפריד בין רגשות לבין פרושים לבין עובדות, תשומת לב והתאמתות עם נטייתי לברוח ממציאות מכאיבה או מאיימת, להתעניין היכן אני ממוקם יחסית למטרותי, להתעניין במידת ההתאמה בין התנהגותי למטרותיי, חיפוש פידבק מהסביבה בשביל לתקן טעויות כשנדרש.

לחיות עם מודעות עצמית זה להתמיד בניסיון להבין דברים למרות הקשיים, להיות פתוח לידע חדש, ונכונות לבחון מחדש הנחות מוקדמות, מוכנות אמיתית לראות ולתקן טעויות, מחויבות ללמידה כל החיים, התעניינות בלהבין יותר ויותר לעומק את העולם שסביבי.

לחיות חיים עם מודעות עצמית זה התעניינות במציאות הפנימית – צרכים רצונות שאיפות רגשות ומניעים – לא להיות זר לעצמי. התעניינות בערכים שמזיזים ומפעילים אותי מקורם ושורשיהם, כך שלא אהיה נשלט ע"י ערכים שאמצתי באופן לא מודע ורציונאלי, או שאמצתי מאחרים באופן לא ביקורתי.  

אסיים בהערה על הקשר בין מודעות לגוף. ויליאם רייך הוא זה שהצליח להכניס את הגוף לפסיכותרפיה. כלומר להביא לתשומת ליבם של פסיכולוגים (אלה מתוכם שהיו פתוחים לידע חדש…) שכאשר ישנם חסימות או הדחקות רגשיות, זה קורה בגוף ובעזרת הגוף: הנשימה נעשית מוגבלת ושטחית והשרירים מתכווצים.  

כאשר זה קורה בעקביות, החסימות הופכות להיות חלק ממבנה הגוף, "שריון הגוף", ומה שהחל כאירוע פסיכולוגי הופך לגופני. הנשימה יכולה כהרגל להיות כה שטחית והשרירים כה מכווצים, שזרימת הרגשות נחסמת והמודעות נחלשת בהתאמה.

כאשר תרפיסטים של עבודה גופנית (כמו pulsation וריברסינג) משחררים את הנשימה ואת השרירים המכווצים, האדם מרגיש יותר ונעשה יותר מודע. עבודה גופנית יכולה לשחרר מודעות חסומה.

לתרגול עצמו לחץ על הקישור: תרגול לבניה חיזוק ושיפור ביטחון עצמי – תרגול חיים עם מודעות

                           (מבוסס על the six pillars of self esteem של נתניאל ברנדון)